Sidor

tisdag 7 december 2010

Snapsprovning med Snälleröds ekologiska snapsar


Ikväll tog jag mig genom ett moddigt Göteborg och mötte ena i Brunnsparken och klev sedan in genom dörrarna till Palace.
Det var dags för ännu en spotting med Spot and Tell och den här gången skulle vi bjudas på Snälleröds ekologiska snapsar och glögg samt ett litet julbord.


Vi bjöds på Snälleröds vita glögg, en KRAV-märkt glögg med ekologiskt odlade druvor och kryddor.
Den innehåller 15% vol alkohol och är sötad med akaciahonung.

För att vara en starkvinsglögg så var den väldigt god. Jag brukar nämligen föredra lättglögg eftersom jag tycker att starkvinsglögg brukar ha för stark smak.

De självklara tillbehören russin och mandel fanns självklart också att tillgå.


Gott och värmande med vit glögg. Mumma! Skål!


Jag och ena minglar.


ena och Snälleröds VD och ägare Eric Berntson samtalar om en gemensam passion, ekologiskt produktion.
Annelie lyssnar i bakgrunden.


Jag hittade en julbock och tyckte att han såg så ensam ut så han fick en liten kram.


Vi fick lite information om företaget av Snälleröds VD och ägare, Eric Berntsson.
Bland annat så fick vi veta att Snälleröds Ångbränneri togs i drift år 1901 av bönder i trakten för att få avkastning för potatis och spannmål. Spillet efter tillverkningen användes som föda till boskap.
1971 stängdes bränneriet men fick nytt liv genom familjen Berntson 1991.

Sedan tog Palace marknadschef Anki över och gav oss lite bakgrundsinformation om huset. Palace-huset har tydligen under åren varit både hem, kontor, bank, samlingspunkt för konstnärer samt restaurang.

Palace nya VD Mikael Skager berättade sedan lite om hans visioner och planer för Palace.


Palace är mån om att behålla den vackra interiören även i framtiden.


Sedan fick vi gå in i det "Gröna rummet" och så här fint dukat var det.


Vid varje plats så stod en förpackning med Snälleröds ekologiska snapsar, fem snapsglas samt en tallrik med löksill, gravad lax med hovmästarsås, julskinka på en klick rödbetssallad, rökt kalkon på en klick potatissallad med kapris, en bit god cheddarost samt en skål med Janssons Frestelse.


Det fanns även ett litet julbord om man ville ha påfyllning.
Lägg märke till kavringen längst till höger.
Den har Erics fru bakat och finns tyvärr inte i handeln, med betoning på tyvärr...
Den var supergod!


Eric Berntson informerade lite mer om Snälleröds sortiment och hans visioner för hans företag. Ekologiska produkter ligger honom varmt om hjärtat och han drog även lite kuriosa om alkoholtillverkning nu och då.

Snälleröds använder sig av traditionella betoder och alla smaker kommer från noggrant utvalda kryddor. De använder inga färdiga aromer och som jag nämnt tidigare så är alla ingredienser ekologiska.


Här kan ni lyssna på Erics tal på Youtube:
http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=AYuydtPSQdQ&gl=US
(jag har mörkt hår med hästsvans och sitter närmast Eric längst ut på kanten av bordet)




Då var det dags för snapsarna...

1.) Min favorit var Jungfruns Brännvin. Trots att jag inte gillar koriander så var det en god och fräsch smak och citrussmaken gifte sig bra med koriandern.

2.) Jag gillade även Bokhållarens Akvavit eftersom den inte var så stark i smaken. Smaken av dill och fänkål samt kummin var fint balanserade.

3.) För att vara en beska så slank faktiskt Herr Berntsons Besk ner ganska lätt.

4.) Brännmästarens Akvavit hade en lite för frän ton för min smak.

5.) Mäskdrängens Akvavit smakade ungefär som en blandning av Brännmästarens Akvavit och Bokhållarens Akvavit.



Sniffar på spriten...


Hade faktiskt äran att ha VD Berntson till bordet.


Efter middagen så fick vi gå ner en våning till "herr-rummet"
(vi kvinnor var dock också välkomna...som tur är).


Superdupermysigt rum!


Julmys.


Te och kakor, en perfekt avslutning på en trevlig kväll.
Vi var några stycken som satt kvar en bra stund och pratade om allt mellan himmel och jord.

En av de som stannade kvar var en karismatisk man från norrland som lyfte kvällen med sina intressanta frågor och kvicka kommentarer. När jag kom hem så gick jag in på hans blogg Sveriges gladaste man och lade till hans blogg som Bokmärke direkt.

Han skrev också ett gulligt inlägg där han tipsade om min blogg:
http://ojohan.blogspot.com/2010/12/gillar-ni-god-mat-titta-in-hos-linda.html




För er som är extra intresserad av Snälleröds snaps
så kommer det en mer utförlig beskrivning här:



Snapsar
(från vänster till höger
)

Bokhållarens Akvavit 38%
En akvavit med traditionell bas, men med en "modern" och något mildare framtoning.
Lukt/smak:
Anis, fänkål, kummin, vanilj och citrus.
Välbalanserad sötma.
Av citrusen kommer en antydan till en torrhet på slutet.
Passar till:
Krämiga sillinläggningar, kokt och varmrökt lax, syltor och patéer.

Brännmästarens Akvavit 40%
Ljuvlig snaps som Brännmästaren själv älskar. Kryddorna är anis och fänkål på bas av kummin. Den tydliga sherrysmaken tillför en god sötma.
Lukt/smak:
Mjukt välbalanserad, traditionell svensk akvavit. Fyllig smak av kummin, anis och fänkål. Den tydliga sherrysmaken tillför en god sötma, fatlagringskaraktär, en mycket god helhet och avslutning. Lång eftersmak.
Passar till:
Det varma på julbordet, Janssons, julskinka, revbensspjäll, köttbullar, fläsklägg.

Mäskdrängens Akvavit 40%
En klar och ren akvavit med balanserad sötma. Eldig med tydlig kummin- och fänkålsdoft samt en aning dill och citrus. Smaken ger en äkta akvavitkänsla precis som akvavit smakade förr i tiden.
Lukt/smak:
Eldig med starkt inslag av kummin, aning dill och citrus, balanserad sötma. Antydan till aning bittert avslut.
Passar till:
Löksill, ansjovis, starkt lagrad ost, smakstarka maträtter, skaldjur.

Jungfruns Brännvin 38%
Ett brännvin med inspiration från främre orienten med skandinavisk fräschör. I svensk brännvinstradition har man ofta använt sig av exklusiva långväga kryddor och "konserverat" dessa genom blanda dem med brännvin.
Lukt/smak:
Ett mycket runt och harmoniskt brännvin, med en mild men samtidigt varm mångfacetterad kryddton med inslag av viss sötma. Tydligast utkristalliserar sig koriander och en avslutande något torr frisk citrussmak och intryck av en tids fatlagring.
Passar till:
Moderna sillinläggningar, gravad lax, rödbetssallad, skaldjur, fläskrätter.

Herr Berntsons Besk 38%
Ett malörtsbrännvin med mjuk och elegant malörtsbeska och med en trevlig avrundande sötma som balans. Vi använder malört från skånska Norrvidinge, specialodlad av lantbrukaren Per Nordmark.
Lukt/smak:
Tydlig, ren karaktär av malört, aning blommig i karaktären med en tydlig sötma som balans.
Passar till:
Som digestif efter maten eller mellan rätter för matsmältningens skull. Traditionellt var detta supen som serverades besökare som "välkomstdryck", framför allt i de sydligare delarna (ungefär från Mälardalen och söder ut) av Sverige där malörten har en naturlig förekomst.

Vilken är din favoritsnaps?

1 kommentar:

  1. Ser ut som att ni hade en mysig kväll! Önskar att jag varit där, men jag fick följa eventet online istället ;)

    Var själv på snapsprovningen på Cedergrenska i Stockholm och måste nog säga att min favoritsnaps var Jungfruns brännvin. Dessutom blev även jag positivt överraskad av vitvinsglöggen, lagom stark och lagom söt :)

    Ha det bra så hoppas jag att vi ses på en ny Spotting inom kort!
    Vänliga hälsningar,
    Linn, Spot and Tell

    SvaraRadera